Dakakker2019-02-26T13:30:21+00:00

DAKAKKER ROOFTOPFARM

HOW WE CAN GROW THE SUSTAINABLE CITY TOGETHER

The DakAkker is a 1000 m2 rooftopfarm on top of the Schieblock in Rotterdam in The Netherlands. Vegetables, edible flowers and fruit are grown and bees are kept. The DakAkker is the largest open-air roof farm in the Netherlands and one of the largest in Europe. The Smartroof is located on the roof of the rooftoppavilion. A testsite for smart waterstorage and – management.

DakAkker Rooftopfarm is an initiative of ZUS [Zones Urbaines Sensibles] and Rotterdams Milieucentrum in cooperation with Optigrün Benelux en Binder daktuinen  as part of the first city initiatives of Rotterdam: de Luchtsingel‘.

‘Dakennie’ the educationprogram for primary schools in Rotterdam on the rooftopfarm and is financially supported by Watersensitive Rotterdam, the municipality of Rotterdam and the Waterboard Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpennerwaard.

DAKAKKER IN THE MEDIA

Rooffarmer Angelique

February 14th, 2019|

Rooftopfarmer Angelique Vandevenne in the program 'Iedereen beroemd' from the BRT.

ROOFBEES

There are several beehives on the DakAkker. The honey bees provide for pollination of plants on the DakAkker and the spacious surroundings of Het Schieblock.

With its large variety of flowers and plants, the city is a good habitat for bees. Even in the busy city center of Rotterdam, there is enough food to be found by the bees. The bee colonies on the DakAkker are vital and get more than enough nectar from the area to harvest honey every year.

Roof Beekeeper

Vroeger was bijenhouden een onderdeel van het boeren bedrijf. Tegenwoordig ontdekken steeds meer stedelingen wat een bijzondere hobby bijenhouden kan zijn. Aan gezien ruimte in steden schaarser is op het platteland dient de stadsimker op zoek te gaan naar een geschikte plek om de kasten of korven te plaatsen. In sommige gevallen kan een dak een prima plek zijn om kasten neer te zetten. Bij het verzorgen van bijen op daken heb je met een aantal zaken te maken waar je niet mee te maken hebt als je bijen op de begane grond houd. Lees meer op www.beesonline.nl

Temperature

Flat roofs can become very hot in the summer. The temperature of a black roof covering can rise to 80 degrees during a summer day. That is why it is important that the cabinets can ventilate well. If possible, on extremely hot days you could humidify the roof around the cabinets several times a day with a garden hose or watering can so that the temperature of the roof covering goes down.

Bee Bar

Zorg er voor dat binnen enkele meters van de kast voor de bijen water te vinden is. Vooral in het voorjaar hebben zij water nodig om de honing (en suiker) te verdunnen om hiermee de larven te voeden. Ook kunnen bijen met het verdampen van water de temperatuur van de kast omlaag brengen.

DAKTECHNIEK

Het ,Optigrün Dakmoestuin substraat is uitgespreid over het hele dak.  Afhankelijk van de maximale belasting van het  dak op sommige plekken fors dikker (30 tot 40 centimeter) dan op bijvoorbeeld de zwakste plekken (10 tot 20 centimeter).

Kenmerk van dit substraat is een hoge waterbuffering met daarnaast een goede waterdoorlatendheid. De gebruikte hoeveelheid voedingsstoffen dat wordt toegediend is aangepast aan de behoefte van de gekweekte gewassen. Dankzij deze ervaring is het substraat geoptimaliseerd en geschikt gemaakt voor moestuinen op daken.

Op de DakAkker is gekozen voor het OPTIGRÜN ‘ natuurdaksysteemmet als toplaag het moestuinsubstraat.  Het daksysteem is opgebouwd uit een bescherm-absorptielaag (niet wortelwerend), een drainagebufferlaag, een filterlaag met bovenop het moestuinsubstraat.

ROOFTOPFARMERS

Op de Dakakker wordt gewerkt met biologisch zaai – en plantgoed. Er wordt geen kunstmest gebruikt en niet gespoten met gif. Daarnaast wordt er een 6 jarig wisselteeltschema gebruikt.

Wouter Bauman, adviseur natuur en ruimte bij het Rotterdams Milieucentrum en imker aangesloten bij het Ambrosiusgilde zorgt samen met een grote groep enthousiaste vrijwilligers voor het beheer van de DakAkker. Op vrijdagochtend wordt met de vrijwilligers gewerkt.

HEEMTUIN

PRODUCTS

De omstandigheden op de DakAkker zijn vergelijkbaar met een mediterraan klimaat: droge rotsachtige bodem, veel wind soms erg warm.
Daarom worden er op de DakAkker kruiden zoals munt, citroenverbena en lavendel gekweekt maar ook knolgewassen zoals aardpeer, rode biet, peen, radijs en looksoorten zoals ui, prei, knoflook en sterke planten zoals framboos, rabarber en pompoen. De eetbare bloemen van het dak zijn het top product en worden geleverd aan zes restaurants in de direct omgeving.

Wormencompost

In de Wormenhotels op het dak maken compostwormen wormencompost die gebruikt wordt op dak maar ook wordt verkocht als ‘RotterdamWatershit’ (een uitstekende vloeibare compost voor uw plantjes!). De ‘wormenthee’ is te koop op de website van Ecomondo, Stadstuinwinkel Stek en Dille & Kamille in Rotterdam.

WELCOME TO THE ROOFTOPFARM

We are happy to organize an excursion for groups up to 30 people.

DAKENNIE

LEREN EN DOEN OP DE DAKAKKER

¿?Dakennie¿? is het educatie-programma op de dakakker over stadslandbouw, groene daken, klimaat en water, gezond voedsel en bijen voor basisscholen.

Locatie:
De kinderen zijn welkom op de DakAkker op de zevende verdieping van
Het Schieblock. Schiekade 189 3013 BR Rotterdam.
Er is een lift naar de zesde en een trap naar de
zevende verdieping.

Doelgroep:
Leerlingen van de basisscholen van groep 5 t/m 8

Groepsgrote:
Maximum 30 leerlingen

Begeleiders vanuit school:
Minimaal twee begeleiders vanuit de bezoekende school (meer mag ook!).
Drie begeleiders van het milieucentrum.

Tijdsduur:
Twee uur in de ochtend van 10.00 – 12.00 uur.

Periode:
September, oktober, november, maart t/m juni.

DAKENNIE ACTIVITIES

Zaadbommen

(Top secret!) De kinderen maken zaadbommen met inheemse zaden (van het dak) in het ‘geheime daklab’. De zaadbommen gaan mee naar school en kunnen rond school worden ‘geworpen’. De kinderen wordt gevraagd de zaaiplek door te geven en een fotootje te maken van de opkomende plantjes. Zo werken de kinderen mee aan het verspreiden van inheemse plantjes in Rotterdam en leren de kinderen meer over ‘biodiversiteit’.

Watertafel

Groene – en blauwe daken zijn goed voor de stad. Aan de watertafel kunnen kinderen het laten regenen in een ‘domme stad’ en een ‘slimme stad’.

In de ‘domme stad’ staat het vol met huizen met ‘zwarte daken’ en in de ‘slimme stad’ ziet het er veel groener uit want daar zijn de daken groen. Er is zelfs een slimdak bij met een ‘drossel’. Zo leren kinderen meer over ‘water en de stad’ en groene – en blauwedaken en wateropvang.

Snuffelkaart

Met een snuffelkaart gaan de kinderen de DakAkker op. Ze maken kennis met alles wat er groeit, de bijen, de wormen(hotels). Zo leren de kinderen meer over stadslandbouw, gezond voedsel en biodiversiteit.

Bijenhotel

Natuurlijk vertelt onze imker ook over de bijen op dak. Zo leren kinderen meer over hoe belangrijk bijen (en andere bestuivers) zijn voor ons allemaal. Om de bijen en andere bestuivers een handje te helpen maken de kinderen samen een bijenhotel om mee te nemen naar school.

Dakboeren

En dan ook aan de slag op de DakAkker als echte dakboeren gaan de kinderen schoffelen, wieden, zaaien, watergeven … zo leren de kinderen over het ‘(dak)boeren’. Lekker met de handen in de aarde … uh substraat …

DAKENNIE SPONSORS / PARTNERS

SLIMDAK

HET SLIMSTE DAK VAN NEDERLAND!

Het Slimdak op het dakpaviljoen is een slim waterbergend dak met een smartflowcontrol dat wordt aangestuurd door het weerbericht. Bij de voorspelling van extreme regenval reageert de smartflowcontrol door 24 uur van te voren extra waterbergingscapaciteit beschikbaar te maken.

Ledigen (Empty)

Verdampen (Evaporate)

Bergen (Waterstorage)

SMART FLOW CONTROL

  • De Smartflowcontrol staat in constante verbinding met het weerbericht.

  • De Smartflowcontrol weet hoeveel water er in het dak zit!

  • Bij de weersvoorspelling van extreme regenval maakt de smartflowcontrol 24 uur van te voren automatisch ruimte voor extra waterberging.

  • De Smartflowcontrol zorgt voor langzame afvoer van het regenwater!

Het Slimste dak van Nederland werd 1 juni 2018 geopend door wethouder Adriaan Visser en Hoogheemraad van het Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpennerwaard Paul van den Eijsden.

SMARTROOF SPONSORS / PARTNERS

MAKE AN APPOINTMENT

Wij leiden je graag rond op onze DakAkker of we vertellen je graag meer over het vrijwilligerswerk!

CONTACT

DAKAKKERNEWS

28 February 2017

TV Rijnmond: Dakwormen produceren compost

February 28th, 2017|

In addition to Rotterdam sailor butter (peanut butter) and Rotterdam old cheese, we now also have the Rotterdam Watershit. Plant food made by worms. They [...]

CONTACT DAKAKKER

FOLLOW DAKAKKER ON SOCIAL MEDIA

On Facebook, Twitter and Instagram!

DakAkker

Postal address: Schiekade 189 (unit 302) Rotterdam

Location: Schiekade 189 (7th floor) Rotterdam

Telephone: 010-465 64 96
Email: info@dakakker.nl
Web: dakakker.nl